Στη Σορβόνη με το Μουσείο Τσιτσάνη τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και η παράδοση του Κλοντ Φοριέλ

Facebook
X
Email
Threads
WhatsApp

Μια εξαιρετικής σημασίας διεθνής προβολή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών υλοποιήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, παρουσία του Ελληνα Πρέσβη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Επρόκειτο για δημόσια, εορταστική εκδήλωση στο γαλλικό πανεπιστήμιο, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2024, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έκδοση του έργου του Claude Fauriel με τίτλο Chants populaires de la Grèce moderne  («Δημοτικά τραγούδια της σύγχρονης Ελλάδας»).

Στην κατάμεστη αίθουσα Amphithéâtre Oury του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η βραδιά ένωσε την ελληνική μουσική παράδοση με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναδείχθηκε, δε, το πλούσιο έργο του Fauriel, που έθεσε τις βάσεις για τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, ήδη από το 1824, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε:

  • Βιντεοσκοπημένη ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αλέξη Πολίτη, ο οποίος ανέλυσε τη σημασία του έργου του Fauriel.
  • Ομιλία από τον Καθηγητή Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γιώργο Κοκκώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και στην επιρροή του έργου του Fauriel στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης.
  • Συναυλία της παραδοσιακής ορχήστρας Τρικάλων με τους Παναγιώτη Τουρνά (τραγούδι), Νεκτάριο Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Στέφανο Σεκέρογλου (βιολί) και Γιάννη Καρακαλπακίδη (λαούτο). Οι αυθεντικές μελωδίες των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν,

  • Ο κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, Πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι.
  • Η κ. Σέτα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.
  • Ο κ. Στέλιος Καραγιώργος, Διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, που εμπνεύστηκε τη δράση.
  • Το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη, μέσα από αυτή την ιστορική εκδήλωση, κατάφερε να φέρει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο επίκεντρο του γαλλικού ακαδημαϊκού κόσμου. Η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης ανέδειξε νέους δρόμους πολιτιστικής επικοινωνίας, προσφέροντας κύρος και αναγνώριση στο έργο του Μουσείου.

Σχετικές Αναρτήσεις