
Το Πήλιο, με την πλούσια παράδοσή του στη γαστρονομία, προσφέρει μοναδικές πρώτες ύλες που αναδεικνύουν κάθε συνταγή. Αυτό το ριζότο συνδυάζει αρώματα και γεύσεις.
Υλικά συνταγής
300γρ. ρύζι
1 μέτριο λουκάνικο χωριάτικο
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
250γρ. κρασί λευκό ξηρό
2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
1 λίτρο ζωμό
Εκτέλεση
Κόβουμε το λουκάνικο ψιλά κομματάκια. Σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το λουκάνικο μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, σοτάρουμε για 3 λεπτά και μετά ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί μαζί με τις ντομάτες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα των υγρών θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Facebook X Email Threads WhatsApp