
1 μέτριο λάχανο
500 γρ. κιμάς
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
1 ματσάκι μαϊντανός
Μισό λεμόνι (χυμός)
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
3 αυγά
1½ λεμόνι (για το αυγολέμονο)
Αλάτι-Πιπέρι και επιπλέον λίγο κύμινο
Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει. Ύστερα αφαιρούμε με το μαχαίρι ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα, δηλαδή έτοιμα για το δίπλωμα.
Μετά από αυτό σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα κρεμμύδια, το πράσο, τις ντομάτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα-ένα φύλλο του λάχανου και επιπλέον τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε όλα τα φύλλα. Τυλίγουμε τα φύλλα προσεκτικά.
Ωστόσο όταν τελειώσουμε τοποθετούμε δίπλα—δίπλα μέσα σε μια κατσαρόλα τα τυλιγμένα λαχαγοντολμαδάκια και και επιπλέον ρίχνουμε νερό μέχρι για καλυφτούν.
Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού και επιπλέον τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά και μόλις αφρίσουν καλά προσθέτουμε και τους κρόκους. Μετά από αυτό Χτυπάμε ξανά, ενώ προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ελάχιστο νερό.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και το φαγητό μας είναι έτοιμο και νοστιμότατο!
Facebook X Email Threads WhatsApp