Γουρλίδικο του αρόστου (Ζυγούρι κοκκινιστό)

Facebook
X
Email
Threads
WhatsApp

Στο γραφικό Λιβάδι Ελασσόνας, ένας τόπος γεμάτος παράδοση, αυθεντικότητα και γεύσεις, το τραπέζι έχει πάντα τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ανάμεσα στα ξεχωριστά πιάτα του χωριού, το Γουρλίδικο του αρόστου κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Ένα πιάτο φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, που παντρεύει το τοπικό ζυγούρι με τα αρώματα της ντόπιας κουζίνας. Το κοκκινιστό αυτό, που μυρίζει βουνό και παράδοση, έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο.

Αυτή η συνταγή έχει φτάσει ως τα σήμερα από στόμα σε στόμα και οι ντόπιοι, που το έχουν για γούρι, το μαγειρεύουν σε γάμους, βαφτίσια κι αρραβώνες.

Υλικά

2 κιλά κρέας από ζυγούρι

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτές

Μισό φλιτζάνι τσαγιού φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά

Μισό ποτήρι κρασί κόκκινο

 

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας και το τηγανίζουμε με το μισό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά.

Μετά το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι του.

Σ’ ένα άλλο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά όλα ψιλοκομμένα και τον πελτέ και μετά τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα πάνω στο τηγανισμένο κρέας προσθέτοντας και τη φρέσκια ντομάτα και το κόκκινο κρασί.

Σε ένα κομμάτι τουλπάνι δένουμε το ολόκληρο πιπέρι, το μπαχάρι και τη δάφνη και όπως είναι έτσι δεμένα τα βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα.

Τέλος προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλάτι και λίγο νερό και τα βράζουμε. Όταν κοντεύει να γίνει, διαλύουμε σε ένα πιάτο δύο κουταλιές αλεύρι με λίγο νερό και τις προσθέτουμε στο φαγητό.

Μόλις το κοκκινιστό μας βράσει καλά και δέσει η σάλτσα του το σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές, αφού προηγουμένως πετάξουμε το τουλπάνι και το περιεχόμενό του.

Σχετικές Αναρτήσεις