Γιαπράκια από Ελασσόνα: Η Παραδοσιακή Συνταγή της Κυρίας Βάιας (Βίντεο)

Facebook
X
Email
Threads
WhatsApp

Τα γιαπράκια, όπως τα φτιάχνει η κυρία Βάια από την Ελασσόνα, είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά γεμάτη αγάπη και μεράκι.

Το ιδιαίτερο μυστικό της κυρίας Βάιας είναι το σωστό βράσιμο του λάχανου ώστε τα φύλλα να είναι μαλακά, αλλά να κρατάνε ελαφρώς.

Συχνά, το φαγητό συνοδεύεται από φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, κάνοντάς το ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια και γιορτινές περιστάσεις.

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή της Ελασσόνας αποτυπώνει την ουσία της ελληνικής κουζίνας: απλά υλικά, προσεγμένη εκτέλεση και ζεστή φιλοξενία.

Για τα γιαπράκια θα χρειαστούμε το εξής Υλικά.

1 μεγάλο λάχανο

1 κιλό κιμά ανάμεικτο, μισό χοιρινό, μισό μοσχάρι

1 κούπα ρύζι Καρολίνα

3 πράσα μόνο το άσπρο τμήμα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι

λίγο μπαχάρι

λίγο πιπέρι μαύρο

λίγο κύμινο

λίγο αλάτι

50 γρ. χυμό λεμονιού

λίγο ξινό και νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνομαι το λάχανο και διαλέγουμε τα κατάλληλα φύλλα. Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Σε μία μικρή λεκάνη ανακατεύουμε καλά τον κιμά, τα πράσα με το κρεμμύδι, το ρύζι, το μισό λάδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το λεμόνι, και το ξινό. Στη συνέχεια παίρνουμε τα δύο πρώτα φύλλα από το λάχανο που είναι και τα μεγαλύτερα και βάζουμε μία στρώση στην κατσαρόλα για να καλύψουμε την επιφάνειά της. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα τα γεμίζουμε με τη γέμιση, και αφού τα τυλίξουμε τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, έχουμε ήδη βάλει μία στρώση σκέτα φύλλα από κάτω. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το άλλο μισό ποτήρι λάδι, και το νερό, και μετά βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα σκεπάσουμε για να μην διαλυθούν τα γιαπράκια στο βράσιμο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τα γιαπράκια μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά για 40 περίπου λεπτά.

Σχετικές Αναρτήσεις