
Υπάρχουν φαγητά που κουβαλούν μαζί τους αρώματα, γεύσεις και μνήμες από την παράδοση. Το αρνάκι με μακαρονάκι κοφτό είναι ένα από αυτά τα πιάτα που συνδέει γενιές, γεμίζοντας το τραπέζι με θαλπωρή και αγάπη.
Με απλά, αγνά υλικά αναδεικνύει τη γεύση του κρέατος και του ζυμαρικού.
Ακολουθώντας τη συνταγή αυτή, θα αναβιώσετε μια γαστρονομική εμπειρία που τιμά την παράδοση.
Υλικά
1½ κιλό κρέας αρνίσιο
600 γρ. μακαρονάκι κοφτό
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ
½ φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να «κάψουν». Προσθέτουμε το κρέας, το τσιγαρίζουμε και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε για λίγο αφήνοντας να πάρουν 1-2 βράσεις. Τότε προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά μας.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά.
Μόλις βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε μια πιατέλα χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.
Στη συνέχεια μετράμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγουρευόμαστε πως είναι 7 — 8 φλιτζάνια του τσαγιού. Αν δεν είναι προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε το ζωμό να πάρει μια βράση και τότε ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
Μόλις το μακαρονάκι πάρει μια βράση, το αδειάζουμε μαζί με το ζωμό σε ένα ταψί, βάζουμε και το κρέας.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την εκτελέσετε και με μοσχαράκι γάλακτος.
Facebook X Email Threads WhatsApp